Terrazzo – “O nouă Epocă de piatră”

Terrazzo este un material compozit, turnat pe loc sau prefabricat, compus din așchii de marmură, cuarț, granit, sticlă sau alte materiale, turnate cu un liant cimentant, polimeric, sau o combinație a ambelor. După ce s-a întărit, este finisat pentru a produce o suprafață uniform texturată.

Terrazzo îşi are rădăcinile în apartamentele puternicului Imperiu Roman. Romanii îl utilizau pentru că era frumos şi uşor de îngrijit, rezistent în timp şi la apă. În perioada renascentistă, Terrazzo a fost redescoperit, ca variantă mai ieftină la concurenta sa, marmura. Veneţienii au amestecat bucăţi de marmură cu lut şi mai apoi au netezit şi lustruit acest amestec.

Sunt însă unele voci care îl leagă şi de Egiptul antic, însă nu în forma pe care o cunoaştem astăzi. Arheologii au adoptat termenul Terrazzo pentru a descrie podelele clădirilor neolitice timpurii din Asia de Vest, construite din var și argilă arsă, colorate în roșu cu ocru și lustruite. Calcarul zdrobit încorporat îi conferă un aspect ușor mototolit.

Terrazzo s-a răspândit în întreaga Europă, după ce a strălucit în biserici şi palate. A luat mai apoi drumul Americii, împreună cu valul mare de imigranţi italieni, în primii ani ai secolului XVIII. Cu timpul, Terrazzo a început să pătrundă şi în casele oamenilor, pentru ca mai apoi, la începutul secolului XX să facă parte din estetica stilului Art Deco (anii ’20-’40).

ISTORICUL TERRAZZO

design interior hotel terrazzo

În jurul anilor ’60, acesta a fost acoperit cu covoare sau parchet, pentru ca mai târziu, în anii ’80, să iasă din nou la lumină. Acesta a revenit spectaculos graţie designerului japonez Shiro Kuramata. Acesta a conceput masa „Nara” cu aspectul său vizual de stropi colorate de sticlă pe un fundal alb. El a numit acest model „Star Piece”, care a devenit marcă comercială a acestuia.

Arhitecţii, artiștii și designerii descoperă întotdeauna noi modalități interesante de utilizare a acestuia, mulţumită esteticii sale. În zilele noastre, apare în cele mai ciudate locuri. Îl putem găsi ca un imprimeu pe accesorii de modă și casă, cum ar fi haine, bijuterii, ochelari de soare, cutii, farfurii și chiar pe mingi de baschet. Modelul All-over Terrazzo ne impresionează prin mobilier și tapet.

Astfel că în zilele noastre “Terrazzo” este adesea folosit pentru a descrie orice model similar cu podelele veneţiene.

Arhitecții celor mai moderne hoteluri și restaurante îl folosesc. Totuși, el completează perfect tendința actuală a materialelor naturale.

Motivația designerilor contemporani de a lucra intens cu Terrazzo ca material de bază se întinde de la investigația arhaică a naturii până la experimentarea cu noi tehnologii de prelucrare.

TERRAZZO IN ZILELE NOASTRE

Tânăra generație de arhitecţi a fost modelată de lumea virtuală. Așa au fost descoperite spiritul și fascinația materialelor nou interpretate. Combinațiile hibride au devenit obișnuite și ne însoțesc în viața noastră privată. A crescut interesul consumatorilor pentru materialele naturale, brute și tactile, cum ar fi lemnul, betonul, pielea și piatra. Prin toate acestea, există o renaștere în utilizarea tiparelor și materialelor în design, grafică, arhitectură, artă și modă.

Maison-Kitsune
Maison Kitsuné

“Terrazzo acționează ca un simbol-cheie în acest proces și, dintr-o dată, purtăm pulovere care arată ca Terrazzo și ni se pare complet normal să te plimbi ca o sculptură din piatră.” (Life at Home Design, 2018).

În 2015, Max Lamb a conceput o versiune a materialului care se află pe podeaua și pe pereții din magazinul Maison Kitsune din Paris. Maison Kitsuné – marca franceză de îmbrăcăminte, creată de fostul manager Daft Punk, Gildas Loaëc și arhitectul japonez Masaya Kuroki – și-a deschis a patra locație la Paris în acelaşi an. Pentru cel mai recent loc, cofondatorii optat și pentru o cafenea de jos, răcoroasă inspirată de Tablourile lui David Hockney.

Proiectul a constat în dorinţa de a crea o marmură exclusivă pentru pereți și podele. Max Lamb a creat Marmoreal, un terrazzo colorat care arată cam ca vopseaua stropită de a creat Marmoreal, studiind soiuri locale de marmură din Valpolicella, Italia.

Nu numai că motivul pătat acoperă pereții, podelele și scările din noul magazin, ci apare şi pe o colecție de haine care include pulovere, tricouri, genți și multe altele.

Cine s-ar gândi vreodată că un material pentru podele italiene ar trece pragul tendințelor din modă? Ei bine, s-au spart aceste bariere. Fiecare creație este excentric de unică.

TERRAZZO IN MODA

Comercianții oferă haine inspirate din Terrazzo, produse de înfrumusețare, lumânări parfumate și accesorii pentru decorarea casei. Estetica sa crește în cerere și inspiră multe segmente din orice este la modă în îmbrăcăminte, frumusețe sau motive proiectate arhitectural. Există o emoție uimitoare în această revenire a suprafețelor pătate, pe care le vedem într-o multitudine de texturi și modele de modă. Sursa de inspiraţie depăşeşte graniţele imaginaţiei, întinzându-se de la Japonia grădinilor de cireşi înfloriţi, până la adâncul mistic al mărilor şi oceanelor.

terrazzo

Astfel, astăzi Terrazzo aparţine tuturor culturilor.

terrazzo

Bibliografie si surse foto:
https://www.ragoarts.com/auctions/2012/06/17/modern/706
https://en.wikipedia.org/wiki/Terrazzo
https://www.vox.com/the-goods/2019/10/15/20906410/terrazzo-fashion-home
http://www.myfriends.house.co.uk/terrazzo-and-other-expensive-beautiful-floor-finishes/
https://lifeathome.ch/en/2018/05/terrazzo-gesellscha ft-billing-eberli/
https://www.architecturaldigest.com/story/marble-motif-maison-kitsune
https://www.karoistanbultiles.co.uk/
Image Source: Forward, Elyse Walker
Image Source: Victoria Sills

Articole asemanatoare More From Author

Leave Comments